Jak tanio ubezpieczyć lokal gastronomiczny?

pic

Właściciele lokali gastronomicznych powinni zatroszczyć się o odpowiednie ubezpieczenie prowadzonej przez siebie działalności (w tym posiadanych lub wynajmowanych nieruchomości). Wynika to z szerokiego zakresu ryzyka, na jakie narażeni są restauratorzy. Co powinni zrobić, aby chronić swój biznes nie tylko skutecznie, ale również przy niewielkim koszcie?

Właściciele restauracji muszą pamiętać o dwóch rodzajach polis nieruchomości. Pierwsza z nich zabezpiecza sam budynek i wyposażenie, z kolei druga wiąże się bezpośrednio z prowadzoną działalnością gastronomiczną. Jako że możliwość poczynienia oszczędności jest mile widziana przez każdego przedsiębiorcę, warto poszukać sposobów na tanie ubezpieczenie posiadanego czy wynajmowanego lokalu.

Niska cena ubezpieczenia, ale nie kosztem wąskiego zakresu ochrony

Przedsiębiorca podpisujący umowę ubezpieczeniową musi dokładnie zapoznać się ze szczegółami dotyczącymi zakresu działania polisy. Przykładowo w wersji podstawowej ubezpieczenie od ognia i wody chroni wprawdzie przed zalaniem, ale nie przed powodzią.

Warto też wiedzieć, że definicja ubezpieczeniowa kradzieży brzmi nieco inaczej niż w potocznym rozumieniu. Aby można było mówić o tego typu zdarzeniu musi nie tylko istnieć ślad włamania, ale również sam lokal musi być przy tym odpowiednio zabezpieczony.

Standardowe polisy nie chronią przed dewastacją spowodowaną przez wandali – wymaga to wykupienia specjalnego ubezpieczenia. Wybór polisy z przesadnie wąskim zakresem ochrony nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem pozwalającym poczynić oszczędności.

Od czego zależy wysokość składki?

Towarzystwa ubezpieczeniowe podchodzą do każdego przedsiębiorcy indywidualnie. Ustalana przez nie składka ubezpieczeniowa zależy m.in. od:

  • formy prowadzenia działalności gospodarczej,
  • prognozowanego rocznego obrotu z działalności,
  • ilości zatrudnianych osób,
  • wartości budynku,
  • wartości wyposażenia.

Na ostateczną cenę ubezpieczenia ma również duży wpływ to, czy konstrukcja budynku jest łatwopalna. Ceny polis gwarantujących podstawowy zakres ochrony zaczynają się już od 100 złotych rocznie, jednak lepsze zabezpieczenie to znacznie większy koszt.

Odpowiednie zabezpieczenie lokalu to tańsza polisa

Na wysokość składki mają również wpływ posiadane przez lokal zabezpieczenia. Troska o odpowiednią ochronę restauracji pozwoli uzyskać tańsze ubezpieczenie. Będzie to możliwe dzięki instalacji m.in.:

  • alarmu,
  • monitoringu,
  • drzwi antywłamaniowych,
  • krat,
  • żaluzji antywłamaniowych.

Na różnego rodzaju zniżki i bardziej atrakcyjne oferty ubezpieczeniowe mogą liczyć klienci, którzy przedłużają umowę lub decydują się na wykupienie kilku różnych pakietów polis. Przedsiębiorcy powinni również przyglądać się organizowanym promocjom produktów ubezpieczeniowych – dzięki nim można pozyskać ochronę swojego biznesu w przystępnej cenie.

Trudno Ci zdecydować,
które ubezpieczenie jest najlepsze?
OC

Dziękujemy. Nasz agent niedługo się z Tobą
skontaktuje