Ubezpieczamy lokal gastronomiczny

pic

Właścicielowi lokalu gastronomicznego ubezpieczenie przyda się w wielu sytuacjach. Awaria zamrażarki, zalanie czy zatrucie pokarmowe u klienta to tylko niektóre z zagrożeń. Tylko - jaką cenę przyjdzie za to zapłacić?

Każdy restaurator, który chce objąć maksymalną ochroną swoją firmę, powinien wziąć pod uwagę wykupienie ubezpieczenia działalności gospodarczej.

Ubezpieczenie działalności

Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej chroni restauratora w sytuacji, gdy szkodę poniesie jego klient, pracownik lub kontrahent. Przy tego rodzaju działalności jest ona praktycznie niezbędna, gdyż osoba prowadząca lokal gastronomiczny ponosi odpowiedzialność za ewentualne szkody, których doznają goście odwiedzający restaurację. Polisa OC chroni w takich przypadkach jak m.in.:

  • zniszczenie witryny,
  • dewastacja szyldu reklamowego,
  • zatrucie pokarmowe u klienta.

Chronimy majątek

Wyposażenie restauracji obejmuje wiele wartościowych rzeczy ruchomych, które są wykorzystywane w ramach wykonywanych czynności gastronomicznych. Poza samym lokalem i urządzeniami gastronomicznymi, ochroną należy również objąć:

  • sprzęt elektroniczny,
  • wypracowany utarg,
  • mienie pracowników.

Wymienione elementy są najczęściej zabezpieczone przed kilkoma nierzadko występującymi w tej branży zdarzeniami – pożarem, szkodami elektrycznymi, uszkodzeniami podczas transportu. Mogą one również zostać objęte ochroną przed kradzieżą, zalaniem czy powodzią.

Zwróć uwagę na sumę gwarancyjną

Jedną z najważniejszych kwestii związanych z warunkami ubezpieczenia jest wysokość sumy gwarancyjnej. Jest ona kwotą, do wysokości której firma ubezpieczeniowa odpowiada za zaistniałe szkody. Nie można też zapominać o szczegółowym zapoznaniu się z zakresem ochrony oraz ewentualnymi wyłączeniami zawartymi w umowie.

Koszty polisy

Najtańsze polisy wprawdzie zaczynają się już od 100 zł rocznie, jednak nie należy przywiązywać do tej kwoty nadmiernej uwagi – wysokość składki dopasowywana jest indywidualnie dla każdego lokalu. Przy jej szacowaniu ubezpieczyciele biorą pod uwagę m.in.:

  • prognozowany obrót roczny firmy,
  • liczbę zatrudnionych pracowników,
  • środki obrotowe,
  • wartość budynku,
  • posiadane zabezpieczenia (monitoring, systemy antywłamaniowe, itp.)

Koszty ubezpieczenia restauracji znajdującej się w lokalu o wartości 500 tys. zł z wyposażeniem wartym 50 tys. zł wahają się już od 700 zł do 1,5 tys. zł miesięcznie w przypadku większych polskich miast.

Trudno Ci zdecydować,
które ubezpieczenie jest najlepsze?
OC

Dziękujemy. Nasz agent niedługo się z Tobą
skontaktuje